Hastanemizden Karadeniz'de Bir İlk Daha
09 Kasım 2017

Dünyadaki Anne Dostu çalışmalarının ülkemizdeki yansıması “Anne Dostu Hastane Programı” dır. Bu kapsamdaki ilk çalışmalar 2011 yılında başlamıştır. Program kapsamında Bakanlığımızca multidisipliner bir “Bilim Komisyonu” oluşturularak dünyadaki çalışmalar, temel prensip ve felsefeler çerçevesinde ulusal “Anne Dostu Hastane Kriterleri” geliştirilmiştir. Kriterler gebelerin doğum öncesi, sırası ve sonrasında aldıkları hizmetin kalitesini ve standardını artırmayı hedeflemektedir. Hastanelerde kriterleri değerlendirebilmek amacıyla değerlendirme basamakları ve formları oluşturulmuştur.

Anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamayı amaçlayan Anne Dostu Hastane Programında anne, bebek ve aile dostu model çerçevesinde, mahremiyete dayalı tek kişilik doğum ünitelerinin oluşturulması esas alınmaktadır. Normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmak ve gebelerin yanında uygun bir refakatçi ile kendilerini rahat, ev ortamında hissetmeleri ve hareket özgürlüğü sağlanması hedeflenmektedir.

“Anne Dostu Hastane” unvanı alabilmek amacıyla hastanemiz tarafından 30.03.2017 tarihinde çalışmalara başlanmış olup Sağlık Bakanlığına yapılan başvururumuz üzerine; 4-5 Temmuz 2017 tarihinde Sağlık Bakanlığı Anne Dostu Hastane Eğitim ve Değerlendirme Ekibince ön değerlendirme ziyareti yapılmış ve eksiklikler yerinde tespit edilerek değerlendirme raporu tarafımıza iletilmiştir.

Düzenlenen rapor doğrultusunda gerekli iyileştirme çalışmaları ivedilikle yapılmış olup; 6-10 Kasım 2017 tarihinde Değerlendirme Ekibi üyeleri; İlkay ZENGİN, Op. Dr. Gülizar AKÇAY, Nurcan TÜRKMAN, Sabahnur YURDAKUL, Dr. Ayşin ERTUĞRUL ve Gökay TAŞKAYA tarafından hastanemize “Anne Dostu Hastane” değerlendirme ziyareti yapılmıştır. Yapılan bu esas değerlendirme neticesinde Hastanemiz 100 puan üzerinden 99.5 puan ile Karadeniz Bölgesinde ilk ve tek, Türkiye genelinde ise 22. Hastane olarak “Anne Dostu Hastane” unvanı almaya hak kazanmıştır.

Anne ve bebek dostu bir hastane olarak amacımız, tüm gebelere gebelikleri süresince rehberlik yapmak, gebelik süresince vereceğimiz eğitim ve bakım hizmeti ile sağlıklı bir gebelik geçirmelerini sağlamak, daha ileri sağlık hizmetine ihtiyacı olan gebeleri tespit etmek ve zamanında yönlendirmek, normal doğumu teşvik etmek, gereksiz sezaryen sayısını azaltmak, gebelerimizin rahat ve huzurlu bir ortamda, istediği bir refakatçisi ile yanında refakatçisinin da bulunabileceği, rahat hareket edip dolaşabileceği ve mahremiyet içerisinde tek kişilik odalarda normal doğum yapmalarını sağlamaktır. GRÜ Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi  57 yataklı modern Kadın Hastalıkları Ve Doğum Servisi, 10 adet tek kişilik SDL (Sancı-Doğum-Loğusa) odası ve Gebe Bilgilendirme Sınıfı ile tüm Giresun’umuza  anne ve gebe sağlığı hizmetlerini vermek için çaba sarf etmektedir. Hastanemizin doğum için daha çok tercih edilen hastane olmasını sağlamak istiyoruz. Tüm gebeleri hastanemizde takip edilmeye, gebe okulumuzu, doğum ünitesi ve servislerimizi görmeye davet ediyoruz. En önemli hedefimiz normal doğumu teşvik ederek “Sağlıklı Gebelik, Sağlıklı Doğum ve Sağlıklı Nesiller İçin Anne Dostu Hastanemizi Seçin” sloganını yaşama geçirmektir.

Anne Dostu 01.JPG
Anne Dostu 02.JPG