Gebelerde Covid Aşısına Dair Bilgilendirme

Logo.jpg

GEBELERDE COVID-19 VE AŞILAMA

GENEL BİLGİLER

Gebelikteki  kalp, solunum ve bağışıklık sistemine ait  bazı  fizyolojik  değişiklikler, gebeleri  enfeksiyonlara  karşı  daha  duyarlı  hale  getirmektedir.  Her  ne  kadar  gebelik döneminde  solunum  yolu  enfeksiyonları  görülme  sıklığı  normalden  fazla  olmasa da,  hastalığın  gelişmesi  durumunda  bu  dönemde  meydana  gelen  fizyolojik değişikliklere ilaveten sakatlık ve ölme riski de artmaktadır.

Gebelikte kalp hızı ve  oksijen  tüketiminde  artma, diyaframın (solunum kasının) yükselmesi  sonucu  akciğer  kapasitesindeki  düşme,  gebenin hipoksiye (dokularda oksijen azalması )karşı toleransını  azaltmaktadır.

Akciğer  volümlerindeki  değişiklikler  ve damarların genişlemesi; mukozal ödeme ve solunum yollarında artan sekresyonlara neden  olmaktadır. Viral pnömonisi olan gebelerde;  erken doğum,  fetal  büyüme  geriliği,  düşük  doğum ağırlığı,  beşinci  dakika  Apgar  skorunun  yedinin  altında  olması,  viral  pnömonisi olmayan gebelere göre daha sık görülmektedir.

Pandemi  sürecinde  artan  gözlemler  ve  bilgi  birikimi  gebelik  ve  doğumun  ağır seyirli SARS-COV-2 enfeksiyonu açısından risk faktörü olduğunu göstermiştir.

Gebelikte  COVID-19  enfeksiyonunda  semptomlar  erişkin  semptomları  ile  farklı değildir. COVID-19  geçiren  gebelerde  komplikasyonlarında  özellikle  erken  doğum,  düşük ve  preeklampsi  riski  artmaktadır.  Ayrıca,  yoğun  bakıma  yatışta  ve  anne  ölümlerinde belirgin artış olduğu güncel  çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle  diyabetes  mellitus,  hipertansiyon  ve  ileri  anne  yaşı  gibi  risk  faktörleri  olan gebelerde  hastalığın  ağır  seyretme  ihtimali  yüksektir.    Bunların  yanında  preterm doğum,  erken  membran  rüptürü,  fetal  distres,  intrauterin  gelişme  geriliği  ve preeklampsi gibi obstetrik komplikasyonlarda da artış saptanmaktadır. Solunum  yolu  enfeksiyonu  gelişen  gebelerin  yönetimi  multidisipliner  yaklaşım gerektirir.

Gebede COVID-19 Aşıları COVID-19  gebelerde  gebe  olmayanlara  göre  daha  ağır  seyretmekte olup; daha fazla  ölümle  sonuçlanmaktadır.

Birçok  ülkede  COVID-19  anne  ölümlerinin  birinci nedeni  haline  gelmiştir.

Gebelikte  inaktif  ve  mRNA  aşısının  uygulanmasına  ilişkin veriler  incelendiğinde  gebelere  aşı  uygulaması  tavsiye  edilmektedir.

Aşılar  gebelik öncesinde  ve  gebeliğin  başlangıcından  itibaren  her  dönemde  uygulanabilir.

Hamile ve emziren kadınlar, COVID-19 aşılarının ilk klinik denemelerine dahil edilmemiştir. Bu konuda izlem ve çalışmalar halen sürmektedir. Bununla birlikte mevcut COVID-19 aşıları (mRNA aşıları dahil) canlı virüs aşıları değildir ve canlı olmayan virüs aşıları gebelerde uzun yıllardır kullanılmaktadır. COVID-19 aşılarının hayvan deneyleri sonuçları ve uygulama sonrası takiplerden elde edilen veriler hamilelikte zararlı etkileri olmadığını göstermiştir. Benzer şekilde gebelikte aşı uygulayan ülke deneyimleri de aşıların gebe olmayan kadınlarla benzer etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur.  (Paul G, 2021).

Son  dönemde  geliştirilmiş  olan  mRNA  aşılarının  CDC  tarafından  yayımlanan  139.000  gebeyi  kapsayan  çalışmada  da  bu  aşıların  gebelerde  etkili  olduğu;  anne,  fetüs ve  yenidoğan  üzerine  ciddi  bir  yan  etkisinin  olmadığı  gösterilmiştir.

mRNA  aşıları canlı  virüs  içermez  ve  aşı  etkinliğini  artırmak  için  bir  adjuvan(destekleyici, tamamlayıcı) kullanmaz.

Aşılardaki mRNA hücre çekirdeğine girmez  ve insan genomunu (genlerin tümü) değiştiremez. 92.000  gebede yapılan çalışmada COVID-19 aşısı olan gebelerde düşük oranı , COVID-19 aşısı olmayan gebelere oranla daha düşük bulunmuştur.

Hayvan  çalışmaları  ve  klinik  çalışmalardan  elde  edilen  veriler,  başta  mRNA  olmak üzere  COVID-19  aşılarının  anne  ve  bebeğe  zararlı  bir  etkisinin  olmadığını,  anneyi koruduğunu  ve hastalık riskini 5-10 kat azalttığını göstermiştir.

ABD’de  COVID-19  mRNA  aşısı  uygulanmış  ve  doğum  yapmış  827  gebenin  verileri incelendiğinde  aşıların  düşük,  ölü  doğum,  konjenital  anomali,  bebeğin  gelişimi, erken  doğum,  ölü  doğum  veya  yenidoğan  ölümü  başta  olmak  üzere  herhangi  bir soruna  yol  açmadığı görülmüştür.

Gebelikten  hemen  önce  veya  ilk  20  haftada  mRNA  aşısı  yapılmış  2456  gebede düşük riskinde artış görülmemiştir. mRNA  aşılarıyla  aşılanmış,  çoğunluğu  sağlık  çalışanı  olan   424  gebenin değerlendirildiği  bir  başka  çalışmada  da  hem  gebelerde  hem  de  bebeklerinde, aşılı olmayanlarla benzer  sıklıkta olumsuz sonuçlar  gözlendiği bildirilmiştir.

Ek  olarak  annedeki  antikorların  yeni  doğanda  SARS-CoV-2’ye  karşı  pasif  bağışıklık sağlamak üzere plasentadan  ve anne sütüne geçtiği de gösterilmiştir. Gebelikte  aşılama,  enfeksiyona  yakalanma  riskini  azaltır,  kordon  kanı  ve  anne sütüne koruyucu antikor  geçişini sağlar.

Haber Resmi.png

Şekil
1. Gebelikte COVID-19 aşısı uygulanmayan gebeler ile V safe veritabanı, 19 Şubat 2021 itibariyle 232 canlı doğum da dahil olmak üzere 275 tamamlanmış hamileliği olan 1.815 gebe kadınına ait sonuçlar.  (Maternalfetaltıpveperinatolojiderneği, 2021).

Haber Resmi 2.png

Şekil 2. Gebelerde COVID-19 Aşılarının Yan Etkileri. Özellikle mRNA aşılarına ait yan etkiler gösterilmiştir.  (Maternalfetaltıpveperinatolojiderneği, 2021).