Giresun’da Çocuk Kalp Sağlığına Büyük Adım: 2 günde 11 Çocuk Ameliyatsız Tedavi Edildi.
14 Ekim 2024

 

Giresun’da Çocuk Kalp Sağlığına Büyük Adım: 2 günde 11 Çocuk Ameliyatsız Tedavi Edildi.

 

Geçtiğimiz hafta sonu, Giresun’da iki gün boyunca toplamda 15 çocuk hastaya kateter anjiyosu (damar yoluyla anjiografi) planlandı. İşlemler Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Ünitesinde yapıldı. İşlem öncesi bütün hastalara Transtorasik Ekokardiyografileri ve 9 hastaya Transözefagiyal Ekokardiyografileri (yemek borusu yoluyla) yapılarak, bu hastalardan 11’ine transkateter (damar yoluyla kapalı işlem) yöntemle çeşitli kalp defektleri kapatılma işlemleri yapıldı. En küçüğü 4 yaşında (17 kg), en büyüğü 19 yaşında olan hastalar üzerinde gerçekleştirilen işlemler, büyük bir titizlikle tamamlandı. Yapılan işlemler arasında 4 hastaya PDA (Patent Duktus Arteriozus-Büyük damarlar arası açıklık) kapatılması, 2 hastaya ASD (Atrial Septal Defekt-Kalbin kulakçıkları arası açıklık) kapatılması ve 5 hastaya VSD (Ventriküler Septal Defekt-Kalbin karıncıkları arası açıklık) kapatılması yer aldı. Tüm işlemler sorunsuz bir şekilde tamamlandı ve hastaların 1-2 günlük takip sonrası evlerine taburcu edilmesi planlandı.

 

İki gün boyunca devam eden işlemler, geniş bir uzman ekip tarafından gerçekleştirildi. Kateter anjiyo ekibinde Dr. Bekir Yükcü, Prof. Dr. Alper Güzeltaş, Doç. Dr. Taner Kasar, anjiyo hemşiresi Musa Turgut, anestezi ekibinden Dr. Bilge Olgun Keleş, Dr. Ali Altınbaş, Dr. Yiğit Şahin ve anestezi teknisyenleri aktif görev alırken, girişimsel radyoloji ekibinden sorumlu hemşire Derya hemşire ve radyoloji teknisyenleri de katkı sağladı. Olası komplikasyonlara karşı hazırda bekleyen kalp damar cerrahisi hekimleri Dr. İsmail Olgun Akkaya ve Dr. Şennur Kızılağaç da ekipte yer aldı.

 

Çocuk anjiyoları için yer ve ekipman desteği, Doç. Dr. Tümay Bekçi tarafından sağlandı ve kendisi işlem günlerinde bizzat kontrol gerçekleştirdi. Ayrıca, ekipman ve yatak konusunda erişkin kardiyoloji bölümü Prof. Dr. Zeki Yüksel Günaydın ve nöbetçi hekimleri de destek verdi. Hastaların preop ve postop takipleri Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Çocuk 3 ve Çocuk Cerrahi Servisinde görevli hemşireler tarafından özenle yapıldı.

 

Hastaların iki hastane arasında sorunsuz bir şekilde transferleri, Giresun 112 Acil ve Nakil bölümü tarafından sağlandı.

 

Tüm bu organizasyon, Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Bulut, Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Berkan Şahin ve Giresun Aksu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı’nın koordinasyonu ile başarıyla tamamlandı.

  • anjiyo
  • kapak
  • anjiyo
  • anjiyo