İyi Uygulama Örneklerimiz Sağlık Tesislerinde İyi Uygulama Örnekleri Arasına Seçildi.
25 Mayıs 2021

İl Adı: Giresun

Uygulama Adı:Bebek Bakım Timi

Sağlık Tesisi Adı: GRÜ Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları EAH

Amaç: Yenidoğmuş bebeğe ve yeni doğum yapmış anneye konforlu bir bakım sunmak, doğum sonrası dönemde anne ve bebek açısından oluşabilecek komplikasyonları önlemek.

Neden İhtiyaç duyuldu? Annelerin ilgiye ve bakıma en çok ihtiyaç duydukları doğum sonrası dönemde bu süreci rahat ve konforlu geçirebilmelerinin sağlanması, yeni doğmuş bebeğin anne ile ilk temasının sağlıklı bir şekilde sağlanması, anne ve bebeğin alanında eğitimli profosyonel bir ekipten hizmet almasının sağlaması amacıyla oluşturulmuş bir ekiptir.

GRÜ Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde oluşturulan “Bebek Bakım Timi” yeni doğmuş bebeklere ve lohusalara 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.

Yenidoğanın ilk bakımı, anne ve bebeğin doğum sonu ilk bir saat içinde tentene temasının sağlanması, annenin meme bakımı, lohusalık erken dönemde fiziksel ve ruhsal destek, emzirmenin başlatılması ve devamlılığının sağlanması, yeni doğanın beslenemediği durumlarda laktasyonun devamlılığının sağlanması ‘’Bebek Bakım Timi ‘’ desteği ile 24 saat kesintisiz devam ettirilen hizmetlerimizdendir.

Bebek Bakım Timi kimler tarafından oluşturuldu: TemelYenidoğan Bakımı eğitimlerini almış deneyimli sağlık profesyonellerinden oluşturulmuş bir ekip.

Görevlendirme Nasıl Yapılmaktadır: Hastane yönetimi tarafından görevlendirmesi yapılan hemşirelerden oluşturulmuş sabit ekip.

Bebek bakım timi sağlık tesisimizin hangi alanlarında hizmet vermektedir: Doğum salonu, ameliyathane, kadın doğum yataklı servisleri.

Uygulama Ne İşe Yaradı: Hasta ve çalışan memnuniyet oranımız artmıştır, anne ve bebeğin en erken dönemde ten tene temasının sağlanması ile anne bebek bağlanması olumlu düzeyde arttığından doğum sonu depresyon riskinin azaldığı gözlenmiştir, sadece anne sütü alarak taburcu edilen yenidoğan oranımız ve doğumdan sonraki ilk bir saat içinde ten tene temas uygulanan anne – bebek çifti oranımız artmıştır.

bebekdost.jpg

İl Adı: Giresun
Uygulama Adı: Gebe Kafeterya

Sağlık Tesisi Adı: GRÜ Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları EAH

Amaç: Anne Dostu Hastane unvanına sahip olan kurumumuzda kanıta dayalı olmayan müdahaleler tıbbi gereklilik durumları dışında rutin olarak uygulanmamaktadır. Anne adayının beslenmesi sıvı ve enerji ihtiyacının karşılanması doğum eylemine uyumu kolaylaştırmaktadır. Bu amaçla oluşturduğumuz Gebe Kafeterya (gebeterya) alanında anne adaylarına daha konforlu bir beslenme hizmet sunmak amaçlanmıştır.

Neden İhtiyaç duyuldu?Anne adaylarının doğum eyleminde ağızdan sıvı ve besin alımının sınırlandırılması; anne memnuniyetsizliğine, emzirme sürecinde başarısızlığa, annede açlığa bağlı stres seviyesinde artmaya ve dolayısıyla anne adayının doğum eylemine uyumunun azalmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle anne adaylarımıza Anestezi Uzman Hekimleri ve Diyetisyenimiz kontrolünde hareket kısıtlaması olmadan “Doğum Diyeti” verilmekte, beslenme ve sıvı alımları kesilmemektedir. Bu hizmetimizi ev ortamı şeklinde düzenlenmiş Gebe Kafeterya (gebeterya) alnımızda vererek anne adaylarının sürece daha kolay uyum sağlaması hedeflenmiştir.

Gebe Kafeteryada Sunulan Yemek Hizmeti: Gebe Kafeteryada doğum eylemindeki anne adayına hizmet vermekteyiz. Anestezi Uzman Hekimlerimiz ve Diyetisyenimizin kontrolünde hastanemiz mutfağında hazırlanan sulu gıdalar sunulmaktadır. Dışarıdan yemek kabul edilmemektedir.

Uygulama Ne İşe Yaradı: Anne adaylarının beslenmesi ve hareket özgürlükleri kısıtlanmadığı için enerji kaybı yaşamadıkları ve doğum eylemine daha kolay uyum sağladıkları görülmüştür. Doğum sonu tentene temasın ve ilk emzirmenin başlatılma sürecine uyum olumlu oranda artmıştır.

WhatsApp Image 2017-10-18 at 16.30.51.jpeg